Bijna driekwart Nederlanders neemt geen IoT-veiligheidsmaatregelen

Het is slecht gesteld met het beveiligen van Internet of Things (IoT)-apparaten. Onderzoek door IT-bedrijf BIT toont aan dat bijna driekwart (71%) van alle Nederlanders geen maatregelen neemt tegen cybercrime op IoT-apparatuur. Ook op de werkvloer is er te weinig aandacht, zegt BIT. 

Het gebruik van de technologie neemt wel toe. Maar liefst 92 procent zegt meer dan een IoT-apparaat in huis te hebben. De onderzoeksresultaten zijn gebundeld in het rapport Internet eigenwijs 2017. Daarin valt te lezen dat 82 procent van de Nederlanders erkent dat apparaten die met internet zijn verbonden gehackt kunnen worden. BIT, dat onderzoek deed onder 1012 Nederlanders met een kantoorbaan, houdt zich bezig met groene colocatie, internetverbindingen, managed hosting en outsoursing.

“Het is zorgwekkend dat er vrijwel geen beveiligingsmaatregelen worden getroffen op IoT-apparaten,” reageert BIT Manager Support & Sales Wido Potters in een persverklaring. “Hierdoor worden ook anderen mogelijk geschaad op internet. Het is niet ongebruikelijk dat slecht beveiligde IoT-apparaten worden ingezet voor grote DDoS-aanvallen. Op het moment dat een hacker toegang heeft tot bijvoorbeeld een beveiligingscamera die is aangesloten op het internet, kan deze gebruikt worden in een netwerk van verschillende apparaten om een grootschalige aanval uit te voeren.”

In het onderzoek komt verder naar voren dat 43 procent van de Nederlanders zich niet heeft verdiept in de veiligheidsrisico’s van het aansluiten van apparaten op het internet. Zo gaat één op de vijf er vanuit dat de fabrikant dit al goed geregeld heeft, weet 12 procent niet dat er überhaupt risico’s aan verbonden zijn en gelooft 11 procent niet dat zij risico lopen. Van de 57 procent die zich wel heeft verdiept in de risico’s, geeft slechts 29 procent aan daadwerkelijk zelf of met behulp van een externe partij maatregelen te hebben getroffen.

Potters: “In de praktijk zien we op de werkvloer ook dat er geen extra veiligheidsmaatregelen worden genomen voor IoT-apparaten. Toch worden er steeds meer apparaten aan het netwerk gekoppeld zonder dat hierbij bewust nagedacht wordt over de securityrisico’s. Daarom is het van cruciaal belang om bewustzijn te creëren onder werknemers. Breng ze op de hoogte van de gevaren en reik enkele handvatten aan. De risico’s zijn namelijk groot, terwijl de maatregelen heel simpel van aard kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van updates en het gebruik van sterke wachtwoorden. Naast het bewustzijn van werknemers vind ik ook dat er verantwoordelijkheid bij de fabrikanten en verkopers van IoT-apparaten gelegd moet worden. Zo zorgen zij voor een stuk veiligheid voor gebruikers die hier geen kennis van hebben.”

 



bron: https://channelconnect.nl/iotdossier/2018/02/27/bijna-driekwart-nederlanders-neemt-geen-iot-veiligheidsmaatregelen/